Egy elrejtett kertben speciális futónövényeket, fűszernövényeket ültettek a a lelkes termelők.

Közel egy éve nyitották meg az első pécsi közösségi kertet a baranyai megyeszékhely szívében, a Király utca 7. szám alatt. Betértünk az elmúlt napokban a kis parcellákhoz, hogy megnézzük, mi minden változott. A kert felső részén már kialakították a parcellákat, összesen 33-at. Minden ágyás tartalmaz valami érdekességet, speciális futónövényeket, virágokat, különlegesnek mondható paradicsomokat.

– A kertészeink korösszetétele igen vegyes, vannak középiskolások, egyetemisták, fiatal házasok, de egy nagymama az unokáival is kivett egy-egy ágyást – mondta lapunknak a Zöld Folt Közösségi Kert egyik létrehozója, Hajba Gergő. – Két parcellánk felszabadult, az egyik egy olasz cserediáké volt, aki itt dolgozott és tanult, de lejárt az Erasmus-programja, így hazautazott. Aki szeretne csatlakozni, az a Zöld Folt Közösségi Kert Facebook-oldalán, vagy a pecsizoldfolt@gmail.com, vagy a helikon@live.com email-címen megteheti – tette hozzá.

A kert felső részén a parcellák mellé egy kis víztározót készítettek téglából, amiben a Palatinus tetejéről lefolyó esővizet gyűjtik össze. Az alsó részen komposztálót hoztak létre, és négy magaságyást építenének. Egy prototípus már elkészült, ahol rozmaring, levendula, bazsalikom díszeleg.

– Most pályázik a város a Zöld Főváros címre, így jó lenne, ha több ilyen közösségi kert alakulna. Szívesen leülnénk az önkormányzat vagyonhasznosítójával beszélgetni, hogy hol vannak olyan területek a városban, ahol ezeket a kis kerteket kilehetne alakítani, hisz ez jó a városnak és az embereknek is – mondta Hajba Gergő.

Tervek

A kert rendbetétele mellett közösségi programokat is szerveznek. Idén lesz még egy dj-szett, augusztus végén, majd szeptember első vasárnapján a közösségi kertek éjszakájához, míg ősszel egy nagyobb eseményhez is csatlakoznak, ahol arról lesz szó, hogy mit tehet a hétköznapi ember a klímaváltozás ellen. Ennek megfelelően szóba kerül a műanyagok csökkentése a háztartásokban, vagy milyen alternatív közlekedési eszközökkel lehet kiváltani a gépkocsikat.

Zs.J.

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/paradicsomok-paprikak-nonek-a-belvarosban-1974694/