Több tonna illegális szemetet rakott le Baranyában, Komló és Mánfa közt, a közút mellett egy olasz kamion a karácsony előtti héten, amint arról a Szabad Pécs beszámolt szombaton este. Vasárnap délelőtt a helyszínen jártunk, fotókat és videót is készítettünk, és a komlói polgármester mellett egy szemtanút is sikerült megszólaltatnunk. A rakomány súlyát még a helyszínen sem tudtuk megtippelni, de azt azért biztosan kijelenthetjük, hogy több tonna áruról van szó, és hogy egyáltalán semmi keresnivalója ott ennek a tehernek, ahová került, miközben az eléggé biztosnak tűnik, hogy egy elég jól szervezett akció előzte meg a hulladéklerakást.

Egy nem hivatalos információval kezdjük: nem kizárt, hogy nem is egy, hanem két fordulóval érkezhetett a hulladék Baranyába, amit aztán Mánfa és Komló mellett, a közúttól néhány méterre helyezett el egy kamion. Ezt amúgy már szombaton este is sejtettük, mondván, a törvényes keretek között egyetlen kamion egyetlen úttal nem hozhat negyven tonna árut, semmilyen formában. Vagyis: vagy nincs negyven tonna, vagy nem egyetlen fuvar volt, avagy ebben sem tartotta be a sofőr a szabályokat.

Vasárnap délelőtt éppen ezért a helyszínre mentünk, és bár laikusként mondjuk, becslésünk szerint több tonna, esetleg több tíz (tíz-húsz) tonna hulladék is lehet az, amit a Pécsről Komlóra vezető út mellett néhány méterre lerakott egy kamion. Még pontosabban: a Mánfa és Komló közti 6543-as számú közúttól néhány méterre, alig egy perc autóútra a Mánfa-táblától.

A helyszínen fotókat és videókat is készítettünk, az egyik megszólaló Polics József, Komló fideszes polgármestere, a másik pedig egy olyan fiatalember, Tancsa Tamás, aki a közelben lakik, és mint látható is a videón, ő egy hete még azt hitte, hogy valami pozitív dolog történik, mert már akkor elkezdték munkagépekkel előkészíteni a terepet. Azt remélte, hogy egy itt élő személy, vagy többen  vették tervbe azt, hogy rendbe teszik a területet. Aztán szerdán arra lett figyelmes, hogy egy kamion szemetet tesz le, azaz a területet valóban előkészítették, rendezték valamelyest, de azért, hogy ott a szemetet el tudják helyezni. Illetve, hogy nagyon pontosan fogalmazzunk: erre mutat minden jel az utólagosan történtek miatt. A fiatalember azt mondta, ha kell, ő igyekszik segíteni a hulladék elszállításában, de azt reméli, hogy ezt nem nekik kell elintézniük, s hogy amint lehetséges, elszállítják innen a hulladékot.

Ami egyébként a feliratok szerint egy olasz, a legkülönfélébb műanyag termékek előállításával foglalkozó cégtől érkezhetett. Habár a videóban azt mondtuk, hogy ránézésre két külön rakománynak tűnik, amit látunk, és hogy valamilyen építőipari alapanyagot is Baranyába szállíthatott az olasz kamion, közelebb állhat az igazsághoz az, hogy egyetlen helyről érkezhetett a rakomány, és a valamikori konkrét műanyag termékek (vagy eleve selejtes termékek) mellett a műanyaggyártás során keletkező melléktermékről, avagy valamiféle alapanyagról lehet szó, az kerülhetett zsákokban a területre. Az viszont teljesen biztos, hogy a rakománynak semmi keresnivalója nincs az út mellett, és hogy illegálisan tették le oda, feltételezhetően Olaszországból Magyarországra. Az olasz cég honlapja EZEN a linken érhető el.

https://szabadpecs.hu/2019/12/illegalis-hulladek-ket-forduloval-erkezhetett-a-rakomany-egy-olasz-muanyag-termekeket-gyarto-cegtol/