Bizony, az év végi bulit az emberek nagyon élvezik, azonban a vad- és háziállatoknak maga a rettegés és horror az év utolsó éjszakája. Rengeteg kutya és macska szökik el otthonról ijedtében, de az erdei állatok is fejvesztve menekülnek a szűnni nem akaró petárdarobbanások elől. Sajnos a pécsi gazdik nem kezelik túl felelősségteljesen a szilvesztert, tavaly ugyanis rekordszámú háziállat szökött el a városban. Hogy ez idén ne fordulhasson elő, íme néhány profi tipp a gazdiknak, akik nem akarják 2020-at a menhelyen és az állatmentők posztjai között kutakodva kezdeni!

Hogy a 2018-as szilveszter éjjelt követően rekordszámú háziállat-eltűnést jelentettek, azt a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület elnöke, Korner Zsuzsanna is megerősítette lapunknak. Elmondta, véleménye szerint az állattartó gazdák felelőssége hatalmas: kötelességük az, hogy minden eszközükkel megpróbálják megelőzni az állatkák megszökését szilveszterkor, és persze egyébként is.

– Hiába hívják fel az állatmentő alapítványok a figyelmet a megelőzésre és a háziállatok elzárására, sokszor sajnos süket fülekre találunk. Amíg a tűzijáték és a petárda megengedett Pécsett, addig ezzel együtt kell élnünk és készülnünk rá felelős állattartóként. Elsődlegesen szökésbiztos helyre zárjuk kedvencünket, és csakis erős pórázon vigyük ki a lakásból, mert ha megijed, bizony kibújik a hámból vagy elszakítja azt, és megtörténik a baj. Még a kint tartott vagy kijáró kutyákat és macskákat is be kell engedni legalább ilyenkor, ha nem is egész éjjelre, de legalább arra a néhány órára, amíg a durrogtatás tetőzik – hívta fel a figyelmet az egyesületi elnök.

Az állatorvos tanácsa…

– A legjobb, amit a gazdik szilveszterkor tehetnek, természetesen az állatok bezárása és bent tartása. Azonban sok közülük a lakásban vagy házban is fél a durrogástól, nekik lehet nyugtatót adni, persze megfelelő odafigyeléssel. A vény nélkül kapható készítmények nagyon jók és általában veszélytelenek a kedvenceknek, de a legtöbb nyugtató beadását néhány óránként ismételni kell. Vagyis egy tabletta valószínűleg nem fogja egész éjjelre megnyugtatni az állatot. A receptre kapható pasztákkal kapcsolatban viszont szakemberrel kell egyeztetni, vérnyomáscsökkentő hatásuk miatt ugyanis bizonyos betegségekben szenvedő kutyák és macskák számára kockázatosak. Nem árt a szilveszterre már napokkal előbb felkészülni, hiszen a petárdák általában nem 31-én kezdenek robbanni, figyeljünk oda az azt megelőző napokban is kedvencünkre – tanácsolta dr. Molnár-Móricz Veronika.

A szakember hozzátette, előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére elkóborol otthonról a háziállat, ezért nagyon fontos a chipelés. Hangsúlyozta, nem elég csak ellátni az állatot a chippel, figyelni kell az ott regisztrált gazda adatainak frissítésére is, melyet állatorvossal végeztethetünk.

– Velem is előfordult már, hogy leolvastam egy talált kutya chipjét, de a regisztrált számon nem értem el senkit. Nagyon fontos, hogy stimmeljen a cím és az elérhetőség, így ezt nem árt időről időre egyeztetni a rendelőben, ahová járunk az állattal – így az állatorvos.Ha háziállatunk mégis elszökött, íme a Pécsett működő egyesületek, melyek segíthetnek a nyomára akadni: a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány, a Hachiko Állatvédő Egyesület és Menhely, a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület, valamint a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület.

Írta: Matoricz Tekla