Egész évben tilos a kerti hulladékok égetése Pécsett tavaly nyár óta a helyi rendelet szerint – korábban áprilisban és novemberben volt megengedett a tevékenység. Az új, a levegő minőségének védelme érdekében született szabályozással a családi házakban élők közül sokan elégedetlenek.

Tilos belterületen kerti új hulladékot égetni tavaly nyár óta Pécsett, a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról szóló önkormányzati rendelet szerint – korábban az év két hónapjában, áprilisban és novemberben volt engedélyezett a tevékenység. Az új szabályozással a családi házas övezetekben élők közül sokan nem értenek egyet. Mint olvasóink közül többen is jelezték, a fákkal beültetett, füvesített telkek karbantartása során rengeteg nyesedék keletkezik – ekkora mennyiség komposztálása lehetetlen, a zöldjárat pedig nem minden helyre jut el.

– Ezek a magántulajdonú zöldterületek nagy mértékben hozzájárulnak a város oxigén­ellátásának javításához, jó lenne, ha a saját területünkön elégethetnénk az ágakat, a lehullott faleveleket, velük a rengeteg kórokozót, természetesen a tűzbiztonság betartása mellett. Talán ki lehetne tűzni erre évente egy-két alkalmat – írta a Postabontásban egy panaszos.

– A kerti hulladék égetése során a legfőbb veszély az, hogy a tüzet a tűzgyújtó a legtöbb esetben nem tudja kontroll alatt tartani, így az továbbterjed. Mivel belterületről van szó, értelemszerűen más ingatlanokat is veszélyeztethetnek a lángok – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sok esetben felügyelet nélkül hagyják a tüzet, vagy feltámad a szél, és hiába vannak többen, hiába áll rendelkezésre tűzoltásra alkalmas eszköz, nem tudják a lángok továbbterjedését megfékezni. Volt a múltban olyan tűzoltói beavatkozás, ami abból indult, hogy tujaleveleket égetett az udvaron a tulajdonos, a tűz átterjedt a fákra, onnan pedig a házra.

– Az elmúlt évben közel 325 esetben vonultak a megye tűzoltói szabadtéri tűzesetekhez, és ebből 188 volt erdő- és vegetációs tűz. Pécsen közel 100 ilyen tűzesethez mentek ki a tűzoltók – közölte az Igazgatóság.

Minden esetben komoly bírságot is kiszabnak
Az önkormányzati rendelet szerint szabálytalan belterületi égetés esetén a tűzvédelmi hatóság szankcionál, a vonatkozó kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően, hatósági eljárás keretében. Az előírások tüzet előidéző megszegése esetén a legalacsonyabb kiszabható bírság 10 ezer, a legmagasabb 1 millió forint. Ha az oltáshoz a tűzoltók beavatkozására is szükség volt, akkor a pénzbüntetés mértéke 20 ezertől 3 millió forintig terjed. A bírság kiszabása során a hatóság mérlegeli az eset körülményeit és az alapján határozza meg annak mértékét. Az előző évben Baranya megyében, amennyiben nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra, 10 ezer, ha szükség volt 20 ezer forint bírságot szabott ki általában a hatóság.

(https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/egesz-evben-tilos-a-kerti-hulladekok-elegetese-sokan-elegedetlenek-miatta-2211717/)