Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy Pécsett egyre nagyobb problémát okoz a légszennyezettség. A város ezért számos módon igyekszik tenni a jobb levegőminőségért, jelenleg épp egy izgalmas pályázat keretében terveznek bevetni különleges módszereket egy tisztább, zöldebb Pécsért. A pályázat célja emellett a szemléletformálás is, ennek érdekében a következő hónapok során egy új cikksorozatunkban bemutatjuk az erre irányuló városi intézkedéseket. Az alábbiakban cikksorozatunk bevezetőjét olvashatják.

Gondoljunk bele: tulajdonképpen tavaly december eleje óta rendszeresek az olyan hírek, melyek a pécsi levegő kifogásolhatóságáról és a szálló por magas koncentrációjáról szólnak. Sajnos nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben jelentős változásra lehet számítani, mivel a fűtési szezonban gyakran kialakuló légszennyezettségi probléma hátterében legtöbbször a helytelen tüzelési módok állnak: például festett, kezelt fák, műanyagok, gumianyagok, ruhák égetése. Az sem segít, hogy a füstköd Pécs földrajzi elhelyezkedéséből eredően megreked a városban, főképp a mélyebben fekvő területeken.

Pécs levegőjének tisztulása ugyanakkor nem csak a helytelen fűtési megoldások visszaszorításán múlik, a város ezért számos módon igyekszik tenni a jobb levegőminőség eléréséért. Egy tavaly indult, Pécsett jelenleg előkészítés alatt álló pályázatnak köszönhetően a tervek szerint kifejezetten érdekes módszerekkel tehet majd a város a légszennyezés ellen, a zöldebb, fenntarthatóbb városi környezetért.

A 2026-ig tartó – több magyar nagyvárost összefogó – pályázatot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. A program költségeinek 60 százalékát az EU, 40 százalékát a magyar kormány biztosítja, a projektre sikeresen pályázott Pécs pedig összesen mintegy 1,6 millió eurót, azaz több mint félmilliárd forintot költhet olyan programokra, amelyek hozzájárulhatnak a levegőminőség javulásához. Ezek közül két kifejezetten érdekfeszítő tervet mutatunk most be.

A napelem-telepítés jövője

A projekten belül az egyik legfontosabb program az, melynek keretében létrehoznának a pécsieknek egy olyan, mindenki számára elérhető internetes oldalt, amelynek alapja egy nagyfelbontású légifotóból előállított térkép, ezen a város épületeinek tetőfelületeit lehet majd kiválasztani és megnézni. Hogy miért? Azért, hogy meg tudjuk nézni, hogy az adott tetőn annak méretétől, tájolásától, dőlésszögétől, a környező tereptárgyak árnyékolásától és minden egyébtől mekkora teljesítményű napelemes rendszer telepíthető.

Ezen az oldalon többek között láthatjuk azt is, hogy a napelemes rendszer segítségével mennyi szén-dioxidot spórolhatunk meg, de a szállópor-kibocsátásra is kaphatunk adatokat. Ha a rendszer beválik, az megkönnyítheti azoknak a dolgát, akik napelemek telepítésén gondolkodnak.

Felmérik Pécs zöldterületeit

A napelem-telepítést megkönnyítő internetes rendszer mellett a projekten belül terveznek egy másik felmérést is, mely szintén nagy szerepet játszhat Pécs levegőjének javításában, illetve a város további zöldítésében. A lényeg: számba vennék a város közterületeinek növényállományát, az adatokat térképre vinnék a legfontosabb paraméterekkel együtt, így tervezhetőbbé válik Pécs zöldfelületeinek frissítése, gondozása és bővítése.

Mindemellett – és ez nem elhanyagolható tényező – a projekt célja a pécsiek szemléletformálása, a város levegőminőségének javítását célzó intézkedések minél tágabb körben történő megismertetése. Épp ezért a következő hónapok során egy új cikksorozatunkban bemutatjuk az erre irányuló – megtörtént, folyamatban lévő, vagy tervezett – városi intézkedéseket, fejlesztéseket. Szó lesz a szilárd tüzelőanyagokról, az energiafogyasztás mérsékléséről, az autók és tömegközlekedési eszközök légszennyezésről, a komposztálásról, a háztartási hulladék csökkentéséről, a környezettudatos közlekedési módokról.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. 

Pernecker Dávid

(https://www.pecsma.hu/zoldzona/kulonleges-modszerekkel-tisztulhat-pecs-levegoje/)