Pécsett a Veress Endre utcában egy közterületi hársfa (Tilia tomentosa) szándékos és alattomos elpusztítására tett lépéseket ismeretlen személy. A termetes és jó állapotú fát, annak kérgének, háncsrészének megsértésével, vegyszeres úton próbálja valaki elpusztítani, számunkra ismeretlen okok miatt.

A cselekedet teljesen érthetetlen és felfoghatatlan. A városrész faállománya elöregedő, és egyre inkább leromló. Sajnos az utóbbi években új, bizonyos fafajok pusztulását okozó betegségek is megjelentek, aminek következtében a megfertőződött fák pusztulnak, egyes egyedek kivágása elkerülhetetlen. A most szándékosan károsított fa egy ezüsthárs, mely fafaj várostűrése jó, elviseli a nyári hőséget, a légszárazságot, az aszályos időszakot, a talaj tömörödését, és a többi, fák számára nehéz városi adottságot.  Az ilyen jó állapotú, jó városi tűrőképességű fák egyre nagyobb értéket jelentenek.

Értékük egyrészt ökológiai hozzájárulásukból fakad. Ez a fa egy vegetációs időszakban, azaz kora tavasztól késő őszig 546 kg széndioxidot köt meg, 601 kg oxigént termel, mintegy 4163 kg port köt meg és közel 43 500 liter víz párologtatásával kondicionálja környezetét. Különösen fontos ez egy forgalmas út és a társasházak között álló fa esetében.

A fa értéke forintban is meghatározható. Ennek széles körben elfogadott számításához a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott – európai normákhoz igazodó- számítási metódust használtuk, mely szerint a fa pénzben kifejezett vagyoni értéke 4 218 750 Ft. Tehát ekkora vagyoni kár éri a tulajdonos önkormányzatot, ha a fa elpusztul. Sajnálatos, de a kivágásra kerülő fák jelentős részét ugyanazon a helyen nem tudjuk pótolni a közművek számára előírt védőtávolságok miatt. Sajnos ez erre a károsított fára is érvényes a közelében futó távhő-, gáz- és villamos hálózat miatt, ha kiszárad és elpusztul.

Kollégáink igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be. A sebzéseket kezelik, átmossák, fertőtlenítik és lezárják. Sajnos a fa nedvkeringésébe jutott vegyszert nem tudjuk eltávolítani. Abban bízunk, hogy a téli nyugalmi időszakban okozott sebzés a visszafogott élettani aktivitás miatt csak kismértékben fogja megviselni a fát, és túléli a történteket.

A BIOKOM NKft. ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Pécsi Rendőrkapitányságon.

https://biokom.hu/felfoghatatlan-vegyszerrel-akar-valaki-elpusztitani-egy-egeszseges-fat-uranvarosban/