A BIOKOM NKft. idén is ingyen hazavihető fákat biztosít a pécsieknek, melynek keretében a lakók a Városi Csemetekertből több mint 700 fát vihetnek haza és ültethetnek el.

Az akció időpontja: 2023. november 28-án, 29-én és 30-án 7:30 – 12:00.

Helyszín: Pécs, Nagyhídi utca, Városi Csemetekert

A fákat az Önkormányzat Pécs közigazgatási területére szánja, ezért lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni azokat. Egy lakcímre maximum 3 fát lehet kérni.

Az elvihető fafajok listája az alábbi:

Tatárjuhar, Lepényfa-sárga levelű, Csörgőfa, Ezüsthárs, Páfrányfenyő, Barátcserje, Szivarfa, Vadgesztenye és egyéb cserjék.

A fenti növényfajok egyedei nem korlátlanul állnak rendelkezésre. Emiatt mivel 3 napig tart az akció 3 egyenlő részre osztjuk a növényanyagot a 3 napra, hogy minden nap lehessen kapni minden fajból.

A fák kb. 2 m magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adjuk át, emiatt, ha autóval jönnek értük, akkor érdemes valamivel letakarni a belsejét, hogy ne kenjék össze azt a növények.

A szabadgyökeres növények ültetéséről:

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetünk nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált ültetőközeg odamosódjon a fa gyökereihez.

A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.

Felelősségteljes faültetés:

Egy növényt akkor ültetünk el felelősségteljesen, ha olyan helyet választunk neki, amely megfelel az igényeinek. Emellett különösen fontos, hogy úgy telepítsünk fát, hogy embertársaink érdekeit nem hagyjuk figyelmen kívül. Pl.: ne telepítsük túl közel a telekhatárhoz, vagy más épülethez. Ne telepítsük légvezeték alá, vagy földkábel fölé. Ne telepítsünk olyan helyre, ahol a növény megnőve forgalomtechnikai gondot okoz majd. Amennyiben ezekre nem figyelünk oda, úgy a telepített fákat metszeni, nyesni, rosszabb esetben kivágni kellhet.

https://biokom.hu/iden-is-lesz-csemeteosztas/

KIEGÉSZÍTŐ HÍR:

Tavasszal is lesz csemeteosztás

A BIOKOM NKft. erre hétre hirdette meg a csemeteosztásos akcióját, melynek keretében a Pécsi Önkormányzat ingyen hazavihető fákat biztosított a pécsieknek. Társaságunk közel 700 fával készült és az eddigi évek tapasztalatai alapján 3 napot jelölt ki ezek szétosztására. Mindjárt az első nap első óráiban kígyózó sorok álltak a Városi Csemetekertnél. Sokan hosszú perceket vártak a szakadó esőben, ezért a kollégáink nem szerették volna, ha bárki is üres kézzel távozik, így már délelőtt gazdára talált az összes fa.

Akik másik napon mentek volna és az előzetes tájékoztatással ellentétben már nem tudtak fához jutni, azoktól ELNÉZÉST KÉRÜNK!

Jó hír viszont, hogy látva az érdeklődés mértékét és kárpótolva azokat akik most lemaradtak, jövő tavasszal folytatódik az akció. Akkor újabb csemetefákat osztunk majd a pécsieknek!

https://biokom.hu/tavasszal-is-lesz-csemeteosztas/