Suli -Turné” néven indult útjára szeptember 26-án az a program, mely révén a PTE Zöld Egyetem fiatalok környezettudatosabbá neveléséhez járul hozzá. A Green AURA projektrészeként a diákok részleteiben is megismerhetik a PTE és Pécs város közlekedési, energetikai, környezeti fejlesztéseit. Az első állomás a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnázium, ahol október 7-ig “vendégeskedik” a projekt alapját jelentő Green AURA speciális terepasztal.

A Green AURA projektet a PTE 2020 végén dolgozta ki azzal a céllal, hogy bemutassa az Egyetem és Pécs város olyan közlekedési, energetikai, környezeti fejlesztéseit, amelyek elősegítik a környezetterhelés csökkentését, valamint felhívja a hallgatók és a lakosság figyelmét azok igénybevételének fontosságára, bevonja őket az új fejlesztések, programok tervezésébe.
Az egyetem a fiatalabb korosztályok számára is érdekes megoldással szerette volna bemutatni a pécsi fejlesztéseket, ezért

egy Pécset ábrázoló terepasztalt, valamint három, környezetkímélő technológiákat bemutató asztalt (hulladék, energia, víz) készített.
Az asztalok felületén 3D nyomtatással létrehozott tereptárgyak találhatók, mellettük QR kódokhoz hasonló markerekkel. Ezeket leolvasva jelennek meg a látogatók telefonjain, tabletjein az egyes témákat bemutató animációk, leírások, fotók és videók. Megismerkedhetnek így a város elektromos közlekedési lehetőségeivel, környezetkímélő energiatermelési megoldásaival, zöld felületeivel, helyi termelőivel, továbbá az egyetem kapcsolódó kutatásaival is.

A Babits zöld
Tavaly nyerte el hivatalosan is az Ökoiskola címet a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnázium. “Környezettudatosságra neveljük a diákokat” – mondja el Kovács Bálint tanár, majd néhány gyakorlati példát is hozzátesz: “A szelektív hulladékgyűjtőket a gyerekek gondozzák, összeszedik és válogatják a szemetet. De általában is jellemzi őket a környezettudatosság iránti fogékonyság, érdeklődőek. A Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódóan nagy hangsúlyt kap a környezeti nevelés: nem csak a természettudományokhoz erősen kötődő fiatalokat éri el, minden közoktatásban résztvevő számára fontos szempont. Sőt, ezeken túl is sok szó esik a környezetvédelemről, még az osztályfőnöki órákon is előfordul, hogy ehhez kapcsolódó témák merülnek fel.”
Ami a terepasztalt illeti, Kovács Bálint kifejezetten jónak tartja a tantervhez illeszkedő, nem mindennapi szemléltető eszközt: “A terepasztal és az applikáció használatával a gyerekek maguk fedezik fel a városban zajló környezettudatossággal kapcsolatos fejlesztéseket, amikből szerencsére sok területen sokféle van. Érdeklik őket az interaktív dolgok, így jobban megragadja a figyelmüket, mintha egy frontális óra keretein belül hallanának ezekről. Olyan tanulók is komolyabban tanulmányozzák, akik az elméleti oldalára nem szánnának időt. Kétségtelen, hogy az élményközpontú felfedezés több tanulót vonz.
Elsősorban kiscsoportos foglalkozásokat tartunk a terepasztalnál, de – mivel az applikációnak egy online kvíz is része – nagyobb csoportoknál is alkalmazható, hiszen míg a csoport egyik része felfedez, addig a többiek kitöltik a játékos tesztet. Utóbbi módon akár teljes osztályt is le lehet kötni.
Előremutatónak tartom, hogy a diákok teljes mértékben belelátnak a fejlesztésekbe, átfogó képet kapnak. Sokaknak meglepetést is okoz, hogy mennyi fejlesztés zajlik Pécsett a környezetvédelemmel kapcsolatban” – húzza alá Kovács Bálint.
“Évek óta remek kapcsolatot ápol egymással a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnázium és a PTE Zöld Egyetem Programja. Példamutató, mennyire elkötelezett az iskola közössége a környezet védelme iránt! Számos, a PTE Zöld Egyetem által szervezett programban részt vettek már eddig is, de saját aktivitásokat is kitaláltak – hogy csak két példát említsek: gyönyörű közösségi kertet hoztak létre, és a közeljövőben az esővíz összegyűjtésére is törekednek. Azt is elárulom, hogy a Green AURA terepasztal utáni következő, közös projektünk az enegiahatékonyság jegyében zajlik majd” – mondta el Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program vezetője.

A Suli-Turné következő állomása a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskola lesz a tavasz folyamán.

Harka Éva

https://univpecs.com/zold/interaktiv_zold_terepasztal_babitsban