A PTE a legzöldebb hazai egyetemként sikereket tud felmutatni, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy folyamatosan nyitottnak, fogékonynak kell lenni az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

Kiemelt szerepet kap a zöld filozófia fejlesztése és kiterjesztése, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése, affinitás minden ágazatban, hogy a fenntartható megoldások vertikálisan és horizontálisan elterjedjenek, kiemelten a Dél-dunántúli régió, valamint hazai és nemzetközi színtér természeti-, társadalmi- és gazdasági környezetében. A PTE Zöld Egyetem Program a szemléletformálás jegyében szem előtt tartja a fenntartható működési feltételek kialakítását – áll az egyetem közleményében.

Napjaink információs zajában a PTE Zöld Egyetem Program számára rendkívül fontos az együttműködő partnerekkel egyazon célért folytatott törekvések és tervezett programok által a figyelem felhívása a fenntartható fejlődés minden aspektusára, illetve a szinergiában rejlő lehetőségek kiaknázása. Ennek gyümölcseként szolgál a Pécsi Tudományegyetem és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság között létesített szoros együttműködés egy olyan keretmegállapodás aláírásával, mely részben mederbe tereli, részben magasabb szintre emeli a közös munkát.

Az együttműködés keretében többek között közös erdőtelepítési és faültetési program megvalósítása a cél, melynek nem csak a szemléletformálásban van kitüntetett szerepe, hanem jelentős lépés a levegőminőség védelem és a dekarbonizáció irányában is.

Az együttműködés további kulcselemét képezi a különféle közös akciók lebonyolítása, mint az önkéntes szemétgyűjtési akció szervezése a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületeken. Az együttes szervezésben történő események (pl. Föld Napja) esetén kiemelt fontosságú szerepet kap az erdők, vizes területek és árterek témájához kapcsolódó tudásközvetítés. A PTE a Madárbarát Egyetem kitüntető cím birtokosa, melyhez kapcsolódóan szintén közös kezdeményezések tervezése a cél.

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/04/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-a-pecsi-egyetem-es-a-nemzeti-park