Szeptember másodikán, szombaton nyílik a debreceni természettár vadonatúj vándorkiállítása a premier után az országban először Pécsett. Az Édes élet nevet viselő tárlat hasznos kis beporzóink, a méhek titokzatos világát mutatja be, és középpontba helyezi a hungarikumnak számító termelői magyar mézeket is. A magával ragadó gyűjteményt szeptember végéig nézhetjük meg.

Mint ismert, a méheknek fontos szerepük van a növények beporzásában. A méz pedig igazi kincs: különleges tápanyagokat tartalmaz, gyógyít, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. Talán azt is egyre többen tudják, hogy a magyar termelői méz mennyire értékes, de a pécsi kiállításon az is kiderül például, naponta hány petét rak le az anyaméh, mivel dolgozik a méhész, hogyan tudjuk védeni a kis dongókat, de azt is megtudhatjuk, hogyan készül a jó mézeskalács, és bepillanthatunk a kaptáron belüli világba is – írja ajánlójában a szervező Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

Azt írják, az ingyenesen látogatható tárlat legfontosabb célja, hogy még jobban megismerjük a kis rovart, amelyet az ember már az őskorban háziasított. Többet tudhatunk meg a méhek anatómiájáról is, ebben segít Zümi, a 2,5 méteres méh, amely a kiállítás legnagyobb attrakciója.

További mézes pécsi programok

Keddtől péntekig pedig délelőttönként előzetes bejelentkezés alapján iskolai osztályok és óvodás csoportok számára előadásokat, foglalkozásokat tartanak a témában. A programok egész órakor kezdődnek és 30-40 percesek.

Keddenként az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szervezete tart a csoportoknak érdekes kóstolóval egybekötött Mézórákat. Szerdánként a Kincses Baranya Pavilonból jól ismert méhészek fogadják szintén különféle kóstolókkal és interaktív játékokkal a fiatalokat. Csütörtökönként a sombereki Reith Családi Méhészet foglalkoztatja a gyermekeket, péntekenként Némethné Beck Melinda szentlászlói méhész várja a csoportokat.

A csapatok bejelentkezését fogadja Keresztes Bernadett, a keresztes.bernadett@pvh.hu e-mail-címen és a +36 30 330 2874-es telefonszámon.

A vándorkiállítás látványos megnyitója a Pécsi Vásárcsarnok Bajcsy Zsilinszky utcai bejáratánál szeptember 2-án, szombaton 10 órakor lesz, melyen részt vesznek a Janus Pannonius Mézlovagrend mézlovagjai is. A kiállítást megnyitja dr. Orbán Krisztina, a vásárcsarnok vezetője és May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya vármegyei szervezetének szaktanácsadója. Az Édes élet – A méhek titokzatos világa kiállítás, premierje után, az országban először, szeptember 2–30-ig tekinthető meg a vásárcsarnok nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 05.00–17.00, szombaton 05.00–14.00 között.

Emellett szeptemberben, a tárlat ideje alatt a vásárcsarnokban termelői mézet értékesítő méhészek mézkóstolóval és -vásárral várják a látogatókat. Könnyű lesz megtalálni őket, mert méhecskés zászló jelzi a kedvezményeket nyújtó standokat.