A karácsonyi időszakot követően, 2024. január 8. napjától, a közszolgáltatást végző Dél-Kom Nonprofit Kft. megkezdi a feleslegessé vált fenyőfák begyűjtését. A gyűjtés január 31-ig az egyes településekhez, utcákhoz tartozó kommunális hulladék szállítási napokon, kapacitástól függően történik.

Hulladékszállítási menetrend

  • Fontos, hogy a fákat csupaszon, azaz a díszektől, karácsonyfatalptól, egyéb hulladékoktól – mint például szaloncukor, papír – mentesen kell kitenni a háztartási hulladékgyűjtő edények mellé, a hulladékszállító gépjárművel könnyen megközelíthető helyre.
  • Kérjük, hogy a másfél méteresnél nagyobb fenyőfákat a kettévágva helyezzék ki, ezzel is elősegítve az elszállítást, ügyeljenek továbbá arra, hogy a kihelyezett fenyő a parkoló és forgalomban részt vevő autósokat, valamint a gyalogosokat ne akadályozza a közlekedésben.
  • Azok a pécsi ügyfeleink, akik földlabdás fenyőfát vásároltak karácsonyra, de kiültetni még sincs módjuk, kérjük, ajánlják fel mindenki örömére, Pécs város közterületeinek díszítésére. 2024. január hónapban várjuk a földlabdás fenyőfa felajánlásokat a BIOKOM Nonprofit Kft. központi épületében, a Pécs, Siklósi út 52. szám alatt. Az ily módon összegyűjtött fák a városi Csemetekertbe (Tüskésréti út) kerülnek tavaszig, ahol a szakszerű gondozás után Pécs valamelyik zöldfelületén találnak otthonra.

Újrahasznosítás otthonunkban:

  • Az ágakat használhatjuk talajtakaráshoz. Vágjuk le a hosszú ágakat és takarjuk be velük például az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.
  • Egy másik hasznos megoldás a kertben: tegyük bele az ágakat a mulcsba! Vágjuk kisebb darabokra az ágakat és szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Nem csak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, a fa illatát is érezhetjük még egy kis ideig.

https://delkom.hu/category/hir/