Brüsszelben vette át Péterffy Attila az EU Éghajlatsemleges és Intelligens Városok Missziós címének plakettjét, amivel elismerik Pécs eddigi erőfeszítéseit a zöldítés terén, és ami közvetlen EU-s forrásokhoz nyit hozzáférést a város számára, hogy 2030-ra elérje szén-dioxid kibocsátás csökkentési céljait – közölte az önkormányzat.

A díjkiosztó ünnepségre március 21-én az Európai Kutatási és Innovációs Napok alkalmával került sor Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős EU biztos jelenlétében. Pécs az elsők között nyerte el a címet, amely a Horizont Európa egyik uniós missziója.

A közleményben felidézik, hogy Pécs önkormányzata 2022. januárjában nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizon Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű Európai Uniós programra. Mint írják, a missziós cím fontos mérföldkő, ami elismeri a városok azon terveit, hogy már 2030-ra klímasemlegességet érjenek el, és célja, hogy megkönnyítse az e cél eléréséhez szükséges uniós, nemzeti és regionális finanszírozáshoz való hozzáférést, illetve növeli a városok presztízsét és elfogadottságát.

A bizottság értékelése szerint Pécs klímasemlegességre irányuló célkitűzései jól strukturáltak és ambiciózusak.

A város célja, hogy 2030-ra 80 százalékkal csökkentse a széndioxid-kibocsátást, különös tekintettel a villamosenergia-termelés és fűtés szén-dioxid-mentessé tételére, valamint a szénhidrogén alapú közlekedés csökkentésére – áll a közleményben.

Kitérnek arra is, hogy Pécs akciótervében kiemelt szerepet kap a hidrogén technológia, melynek célja a városi karbonsemlegesítés elősegítése. A Pécsi Tudományegyetem kutatóközpontjai és vállalati partnerei aktívan részt vesznek a hidrogéngazdaság kiépítésében és a fenntartható gyakorlatok terjesztésében.

A program keretei között Pécs és Miskolc közösen pályázott és már nyert is összesen 1 millió eurót egy 100 százalékban EU-s finanszírozású kétéves pilot projekt megvalósítására. Ennek célja városi szintű energiaátállási és karbonkibocsátási lehetőségek modellezése és szemléletformálás elsősorban az épületenergetika területén, de foglalkozik közlekedéssel, zöldfelület fejlesztéssel és hulladékgazdálkodással is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés volt Pécs városát képviselni a Misszió cím átvételi ünnepségén, Brüsszelben. Pécs újra egy európai „elit klubba” került be a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése után. Ez komoly lehetőségeket ad arra, hogy a város fejlesztésében a fenntarthatóság gazdasági, társadalmi, környezeti dimenziói legyenek a meghatározók. A Misszió cím elnyerése nemcsak az eddigi eredmények elismerése, hanem a jövőbeli fejlesztések és beruházások ösztönzése is. Pécs jól dokumentált és átgondolt beruházási terveket terjesztett elő, melyek segítségével hosszú távon fenntartható fejlődést kíván elérni.

Pécs városa nem csak szembesül az éghajlatváltozás kihívásaival, hanem proaktív módon válaszol is azokra. Zöld és Okos Pécs kezdeményezésünk kapcsán egyebek közt például elektromos buszokat vásároltunk, okosparkolási rendszert vezettünk be és kiemelten figyelünk a zöldfelületek növelésére. Pécs városvezetésének kiemelt célja a klímasemleges működés elérése, az ehhez szükséges eszközök és források felhasználása.

A városvezetés hosszú távon partnerekként működik együtt az egyetemmel, a vállalkozásokkal, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, polgárokkal és helyi szereplőkkel, mert az összetartást, együttműködést tartja egyik legfőbb értékének. A programnak köszönhetően Pécs, Miskolccal közösen, már idén elnyert egy egymillió eurós forrást egy kétéves pilot projekt megvalósítására, amely nagyban hozzájárul a klímasemleges átállás előkészítéséhez – mondta el a díj kapcsán Péterffy Attila.”

(Forrás: https://www.pecsma.hu/top/az-europa-kulturalis-fovarosa-cimhez-merheto-jelentosegu-kituntetest-kapott-pecs/)