A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (KEHOP Plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására – írja az MTI.

Nagy Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára bejelentette, hogy a keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A rendelkezésre álló összeg a Kehop plusz program 1552 milliárd forintos pénzügyi keretének 7 százalékát teszi ki. A pénzt a három vármegye munkaerő-átképzésre, technológiaváltásra, kutatás-fejlesztésre, megújuló energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére, környezetkímélő háztartási energiatermelés támogatására, továbbá a bányavíztelenítés hatásainak kezelésére és a rekultivált bányaterületek újrahasznosítására fordítja.

Az államtitkár elmondta, hogy a pénzügyi segítséget vissza nem térítendő támogatásként kapják majd a pályázók.

A források közül várhatóan még az év első felében elérhetővé válnak a mikro- kis- és közepes vállalkozások üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célzó, zöld iparágakhoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítását és az innovatív energiatermelést finanszírozó források.

Az év második felében lakóépületek energetikai korszerűsítésére, lakossági energiafelhasználás csökkentésére, környezetkímélő háztartási energiatermelésre is terveznek pályázatokat.