Az idei Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság, valamint a fenntartható közösségek.

A Fenntarthatósági Témahetet 2016 óta minden évben megrendezik, idén pedig stílszerűen a Föld napján, április 22-én indul és 26-ig tart. A Fenntarthatósági Témahét célja a környezetvédelem népszerűsítése mellett annak a szemléletmódnak az „iskolai keretek” között történő erősítése és terjesztése, amely nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben egyre fenntarthatóbb környezetben élhessünk. Az idei év kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság, valamint a fenntartható közösségek.

A témahéthez kapcsolódó programokon minden hazai és határon túli nevelési-oktatási intézmény a munkaterveikben meghatározott módon vehet részt. A megadott témák feldolgozásához a program célkorosztályai – alsó tagozat, felső tagozat, középiskola – számára kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek nyújtanak segítséget, amelyek a témahét honlapján rendelkezésre állnak.

A TÉMAHÉT SZERVEZŐI IDÉN ÖT TÉMÁBAN KÍNÁLNAK TANANYAGOT A DIÁKOK SZÁMÁRA: A LEVEGŐ ÉS ÉLŐVILÁGA, SZABADIDŐ, KÖRKÖRÖS GAZDÁLKODÁS, HULLADÉK ÉS TUDATOS FOGYASZTÁS.

Mindegyik oktatócsomag interaktív, játékos tevékenységekkel segíti a gyerekek ismereteinek bővítését és a környezettudatos gondolkodás elsajátítását. Az oktatócsomagok célja, hogy a tanulók szórakoztató, érdekes módon ismerkedjenek meg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel, miközben megtanulnak felelősségteljes és tudatos döntéseket hozni.

A felkészüléshez ezen kívül az egyes témák feldolgozását segítő komplett oktatócsomagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, amelyek tartalmazzák az egyes kiemelt témákhoz kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, kiegészítő anyagokat, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat.

A témahéten a szervezők lehetőséget biztosítanak továbbá arra is, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett önkéntesek kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a program üzenetét. A témahét honlapján található önkéntesek-menüpont alatt a pécsi iskolák megtalálhatják Szénásy Lucát, az önkormányzat ökomenedzserét, aki a HungAIRy LIFE integrált program keretében 1-4. osztályosoknak tud majd előadásokat tartani az alábbi témákban:

  • Komposztálásról kicsiknek
  • Bánj jól a Földdel
  • Tiszta levegőt! – Légszennyezésről kisebbeknek

Mindemellett a témahéthez csatlakozó szervezetek iskolai csoportokat is fogadnak majd egyes külső látogatóhelyszíneiken, az intézmények előzetes jelentkezése alapján. A helyszínek folyamatosan bővülő listáját az említett honlapon találják az érdeklődők (a külső látogatási helyszínek menüpontban).

Érdekesség, hogy a témahétre jelentkező középiskolás csoportok a témák elmélyítése céljából egy okostelefonos alkalmazást is kipróbálhatnak. A Zöldiránytű egy ökológiai ismereteket és pénzügyi tudatosságot fejlesztő mobilapplikáció, ami a diákok napi rutinjából kiindulva először a mindennapi higiéniához, öltözködéshez, közlekedéshez, étkezéshez, a barátokkal való kommunikációhoz nyújt pénztárca- és egyben környezetkímélő ötleteket. Az alkalmazás itt érhető el.

A Fenntarthatósági Témahéten továbbá több új pályázatot is kiírnak az iskolák számára. Ilyen például a Legaktívabb Iskola díjpályázat, amelyre a hazai és a határon túli iskolák a témahéten megvalósított programjaikkal pályázhatnak. Megrendezik emellett a ZöldOkos Kupa fenntarthatósági tudásversenyt is, amire 5-8. évfolyamos diákok jelentkezését várják. A pályázatokról és versenyekről a honlapon találnak több információt.

Végezetül meg kell jegyezni, hogy a Fenntarthatósági Témahét Pécsen kiemelten fontos, hiszen – ahogy azt korábban megírtuk – Péterffy Attila polgármester nemrég Brüsszelben vette át az Európai Unió Éghajlatsemleges és Intelligens Városok Missziós címének plakettjét, amivel elismerték a város eddigi erőfeszítéseit a zöldítés és fenntarthatóság terén, és ami közvetlen uniós forrásokhoz nyit hozzáférést a Pécs számára, hogy 2030-ra elérje szén-dioxid kibocsátás csökkentési céljait.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.