Pályázaton nyert a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig) a Pécsi-víz kertvárosi szakaszának kitakarítására.

Tájékoztatásuk szerint a hozzávetőlegesen 20 millió forintból a több év során felhalmozódott, jogellenesen elhelyezett illegális hulladéklerakásból származó vegyes építési hulladék elszállíttatását kívánják megvalósítani. „Fő célunk a terület hulladékmentesítése” – jelentették ki.

A munkálatok július 2-án kezdődtek meg, a tervek szerint 450 köbméter hulladéktól tisztítják meg a célterületet.

„Elsősorban környezetvédelmi problémát okoz az óriási hulladékhalom, de emellett vízminőség-védelmi célok is előtérbe kerülnek, hiszen közvetlen élővízfolyás a veszélyeztetett környezeti elem. Az illegális hulladéklerakások okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megelőzése, megszüntetése, illetve a tájsebek csökkentése, környezetünk megóvása, egészséges életmódunk megőrzése a tájvédelem és tájképvédelem szempontjából kiemelten fontos” – fogalmazott a vízügy.

Az Energiaügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék felszámolását, valamint újrakeletkezésének megakadályozását. Ennek érdekében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) nyilvános pályázati felhívást tett közzé települési önkormányzatok, egyházi jogi személyek, civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek részére, ezen nyert a Ddvizig is.

A támogatás az ország területén jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék egy részének felszámolására, valamint újrakeletkezésének megakadályozására használható fel.

https://pecaverzum.hu/aktualis/450-kobmeter-illegalis-hulladekot-tavolitanak-el-a-pecsi-vizbol