Klímaőrjárat

klimaorjarat

KLÍMAŐRJÁRAT – országos vetélkedő 5-8. osztályosoknak 

A 3 fordulós izgalmas vetélkedő során most a gyerekeken a sor! Sikerszakmákon keresztül bizonyíthatják, hogy felelősebben gondolkodnak, mint a legtöbb mai felnőtt. Oknyomozó riporterként küldetésük, hogy felderítsék a főbb környezeti problémákat, okos kis tudósként megoldást keresnek rájuk, kommunikációs szakemberként pedig továbbadják a szerzett ismereteket.  A játékos vetélkedő többféle képességet fejleszt; a számolós, kutatós, kreatív feladatok végére a csapatok átfogó képet kapnak a jelen környezeti problémákról, megoldásokat keresnek és felfedezik, hogy az ő hangjuk is számít!

A vetélkedőre 5-8. osztályos, felső tagozatos diákok jelentkezését várjuk Pest megye és Budapest kivételével az ország valamennyi régiójából. A jelentkezéseket 3 fős diákcsapatokban várjuk, iskolánként tetszőleges számú csapattal.

A jelentkezések befogadását/regisztrálását és a vetélkedő lebonyolítását régiónként végezzük, ezért a csapatok jelentkezését a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelő regionális koordinátorhoz kérjük eljuttatni, aki a továbbiakban a csapat kapcsolattartójaként segíti a verseny lebonyolítását. A sikeres regisztráció feltétele a csatolt jelentkezési lap hiánytalan kitöltése, és elektronikus elküldése a regionális koordinátor felé, aki a jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küld. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után küldi meg a koordinátor a csapatoknak.

A vetélkedő menete

 A vetélkedő lebonyolítása régiónként történik, a csapatok a vetélkedő teljes időtartama alatt saját régiójuk csapataival mérik össze tudásukat.  A vetélkedő három fordulóból áll; az egyes fordulók feladatlapjait, anyagait a csapatok elektronikus úton kapják meg regionális koordinátoruktól. A vetélkedőre készített csapatmunkákat postán, vagy faxon várjuk vissza a feladatlapon feltüntetett régiós koordinátori elérhetőségekre. A beérkezett és elfogadott csapatmunkákról a régiós koordinátor értesítést küld az adott csapat kapcsolattartójának. A fordulók feladatlapjai továbbadhatók, sokszorosíthatók, valamint letölthetők a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles oldalról!

A vetélkedő ütemezése

 2014. február 20. –       Jelentkezés határideje (Jelentkezési lap beérkezésének határideje)

2014. február 21. –       Az első forduló – Légy oknyomozó riporter – anyagának kiküldése az iskolák felé

2014. március 20. –      Az első forduló valamennyi részfeladatának beérkezési határideje/

A második forduló – Légy tudós! – kiküldése az iskolák felé

2014. április 25. –        A második forduló valamennyi részfeladatának beérkezési határideje/

A harmadik forduló – Légy kommunikációs szakember! – kiküldése az iskolák felé

2014. május 10. –         A harmadik forduló valamennyi részfeladatának beérkezési határideje

2014. május 20. –         Eredmények kihirdetése régiónként

2014. június 2. –          Regionális élő döntő a régió legjobb 8 csapatának

2014. július                  Országos jutalom kalandtábor a 6 régió 1-1 nyertes csapatának részvételével

Értékelés, jutalom

 Az értékelést az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelői végzik valamennyi forduló után. A részeredmények és a régiós összesített eredmény régiónként külön, egy alkalommal, május 20-án kerül kiküldésre. A régiónkénti legjobb eredményt elért 8 csapatot, játékos, színes regionális élő vetélkedőre hívjuk meg.

Regionális döntő

A 6 élő régiós döntőn résztvevő csapatok oklevelet kapnak és értékes és hasznos ajándékokból álló ajándékcsomagban részesülnek (illusztrált öko könyvek, magazin-előfizetések, terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, kreatív környezettudatos játékok és egyéb értékes ajándékok). A régiónkénti győztes csapatok (hat régió hat nyertes csapata) egy feledhetetlen 5 napos jutalom kalandtáborban vehet részt, mely Márokpapiban a Csiperke Erdei Iskolában kerül megszervezésre.  Bővebb információ a táborról: http://www.csiperkeerdeiiskola.hu

 A vetélkedő valamennyi anyaga letölthető a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról. Bővebb információ kérhető a fent megadott regionális koordinátoroktól, illetve Kis Klára programfelelőstől a klara@mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán.

  A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

Szervező:  Magyar Természetvédők Szövetsége és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

A program a KEOP-6.1.0/B/11- 2011-0142 projekt keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg.