Az egészségre káros a pécsi levegő a légszennyezettségi adatok szerint. Javulás az elkövetkezendő napokban sem várható. A helytelen lakossági fűtési szokások is nagyban hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez, ezért a szabályok betartására hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

Káros a pécsi levegő bizonyos komponenseket tekintve a légszennyezettségi adatok szerint, és az előrejelzések azt mutatják, hogy az elkövetkezendő napokban javulás nem várható. A pécsi mérőállomás értékei szerint a levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Célszerű ilyenkor kerülni a tartós kintlétet, a lakás szellőztetését próbáljuk a legtisztább időszakra időzíteni. Az esetleges szemirritáció, köhögés, fejfájás a rossz minőségű levegő számlájára írható.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a téli időszakban a nagyvárosokban – köztük Pécsen is – a levegőben lévő szállópor és nitrogén-oxidok sokszor mutatnak kiugró értéket. – A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése érdekében célszerű megfogadni a kormányhivatal környezetvédelmi szakembereinek tanácsát, illetve betartani a kapcsolódó szabályokat – hívják fel a figyelmet.

– Napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához leginkább – több mint 80 százalékban – a lakossági fűtés járul hozzá – áll a Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában.

A háztartások fűtése és a nyílt téri égetés kapcsán felmerülő előírások megsértésének jogszabályi hátterét a levegő védelméről szóló kormányrendelet adja. Eszerint a hulladékok – a háztartásban keletkező papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével – kályhában, kazánban, kandallóban stb. történő égetése tilos. Ha valaki zavaró, irritáló – feltehetően az egészségre ártalmas – füstöt, légszennyezést érzékel lakókörnyezetében, első lépésként próbálja megkeresni a szennyezés okozóját és neki jelezni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, bejelentést lehet tenni a kormányhivatalnál is, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság vizsgálja ki. Ha bebizonyosodik, hogy a jogszabályi előírásokat megsértették, a hatóság a felelőssel szemben levegőtisztaság-védelmi bírságot is kiszabhat.

Tavaly is több bejelentés kapcsán vizsgálódott a hatóság a háztartási tüzelőberendezésekben történő hulladékégetések miatt. Ahol a helyszíni ellenőrzés során a jogsértés bizonyítható volt, ott figyelmeztetést és kötelezést kapott a tüzelőberendezés üzemeltetője.

A hulladék elégetése tilos!
A „Fűts okosan!” felvilágosító és tájékoztató kampány felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira. Honlapján (www.futsokosankampany.hu) elérhető minden, a helyes fűtési technikával kapcsolatos információ.
A jogszabály szerint tilos például az alábbiak elégetése: „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag. Ezek elégetésekor ugyanis mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe és a hamuba, szennyezve a környezetet, károsítva az egészségünket.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-egeszsegre-karos-a-varos-levegoje-2225577/